Het Waddengebied zoals ik ‘m nog nooit had gezien

Welkom bij mijn eerste blog! Jawel jawel. Ontstaan omdat ik het laatste jaar voor Acid Films op zoveel toffe plekken ben geweest, zoveel mooie mensen ontmoet heb, heerlijk heb geslapen en vooral ook heerlijk lokaal heb gegeten. En hoe vet is het als ik al die fantastische ervaringen met je delen. Ik zeg vet!

In blog nummer uno neem ik je mee naar een bijzonder Unesco Werelderfgoed gebied.. het Waddengebied. Ik geef je mijn 5 mooiste ervaringen van de roadtrip die ik voor Visit Wadden in mei maakte. En alvast een disclaimer. Ik blijf op het ‘vasteland’. Want de gehele bovenkant van Nederland is ook onderdeel van het Unesco Werelderfgoed gebied. En eerlijk; ik wist dit niet terwijl ik vroeger aardige cijfers had voor aardrijkskunde! Wat een vak was dat trouwens.

Anyways. Dit gebied is een dikke aanrader voor een ‘stop-over’ als je richting de eilanden gaat. Of als je uitgekeken bent op je eigen achtertuin ;)

Let’s go!


1. Roadtrippin’ Waddenkust

Schermafbeelding 2021-05-27 om 21.17.04.png

Beginnend met de totale ervaring van dit bezoek aan het Waddengebied. De roadtrip startte in Den Helder (Noord Holland) en eindigde in Winsum (Groningen). Drie provincies ontdekken in drie dagen. Dat is al een feestje op zich. Ik achtervolgde voornamelijk mijn twee fietsvrienden Rik & Ruben die bij elkaar meer dan 350 km hebben gefietst. R.E.S.P.E.C.T.

Ik probeerde zoveel mogelijk hun route ook te rijden. En dat kan heel goed. Via de app Komoot (aanrader!) kan je heel gemakkelijk fiets, mountainbike of wandel routes plannen, gekoppeld aan interessante waypoints (highlights) die door de community van Komoot zelf wordt toegevoegd. Voordeel van het volgen van de fietsroute is dat je echt op mooiere wegen komt. De fietspaden zijn wat lastig met de auto natuurlijk maar die ontwijken is al een avontuur op zich! Lekker (ver)dwalen door het Waddengebied en je verbazen over de ruimte en weidsheid van ons dichtbevolkte landje.


2. Bloemen plukken bij narcissen expert Arno Kroon (Floratuin Julianadorp)

Ga je richting Texel? Dan ‘moet’ je hier echt zijn. Bloemen liefhebber of niet. Gewoon gaan. Floratuin ligt in het Noordelijk Zand gebied, het grootste aaneengesloten bloembollen gebied ter wereld. Denk dat iedereen wel weet dat we in Nederland goed zijn met bloemen en bollen. Maar mijn verwondering kwam voornamelijk door de mooie verhalen van Arno Kroon. Arno is oprichter/eigenaar van de Floratuin en zoals hij zelf zegt.. narcissen expert! Huh? We vroegen hem om dat uit te leggen en we kwamen al snel op het kweek proces. Nou, helemaal navertellen laat ik over aan Arno, maar het is proces van heel veel geduld en trial & error. Een nieuw narcissen soort creëren kost je zo ongeveer 5 jaar. En dat is wat Arno ook het liefste doet. Nieuwe soorten bloemen creëren. Zo zie je maar weer, zijn we beiden creators! En ze hebben een fantastische (bollen)winkel, besteltuin en een toffe pluktuin waar je zelf een mooi bosje bloemen kan.. jawel, plukken!


3. Slapen in een oud bankgebouw (Hotel de Bank, Harlingen)

DSC00292.jpg

De eerste provincie (Noord Holland) dag eindigde in provincie nummer twee van onze lijst, Friesland. De fietsbus werd helaas gemist door de mannen dus met z’n allen over de Afsluitdijk. Op de 32km lange dijk rijden is best bijzonder om een keer gedaan te hebben. Niet perse esthetisch mooi maar wel een typisch en bijzonder Hollands bouwwerk. En na de Afsluitdijk volgt als eerste grote Friese stad, Harlingen! En oke.. de zon scheen en we sliepen op denk ik wel de beste plek die je kan wensen. Namelijk middenin het centrum van Harlingen, uitzicht op de Noorderhaven, in een oud bankgebouw (Hotel de Bank). Niet in de oude kluis zelf. Die wordt binnenkort omgetoverd tot bruidsuite! Maar we sliepen in het ‘Britse Pond’ appartement met een fantastisch modern design interieur en prachtig uitzicht op de haven. Nu nog rustig met bootjes maar in de zomer komen we terug. Want dan blijkt het helemaal een feestje te zijn op dit plekje. Als je gaat, doe manager Brenda de groeten van ons! Zij hielp ons ook nog even fantastisch met wat auto opstart issues ;)


4. Lunchen in het mooiste dorp van Nederland (Niehove, Groningen)

Groningen_drone_Niehove.jpg

Waarschijnlijk wel m’n mooiste ervaring. Vroeger al geleerd tijdens de geschiedenis les over het fenomeen van een terp of wierde. Leuk btw dat ze in Friesland dat dus een terp noemen en in Groningen een wierde. Same same not different! Door Noord Friesland en Groningen zijn een tal van terpen/wierde dorpen te vinden. En dat zijn echt de meest bijzondere en fotogenieke (drone) dorpjes. Het dorp gebouwd op een heuvel tegen het stijgende water. En de kerk staat vaak middenin de dorpskern op een nog hogere heuvel. ‘Hoogte’punt is het wierdedorp Niehove. Verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. En terecht. Authentieker krijg je het niet. Er zit maar 1 restaurant met terras in de kern met het beste uitzicht op de kerk. Alsof je in Frankrijk bent. En naast Niehove zijn er nog zoveel meer pracht terpen/wierden dorpen. Spaar ze allemaal!


5. Op de koffie bij boer Teun & Froukje (St. Annaparochie, Friesland)

Meet boer Teun & Froukje. Zij runnen aan de langste straat van Nederland een akkerbouwbedrijf. Deze regio, Het Bildt, is een belangrijk (export) aardappelgebied. Op een zonnige woensdagochtend worden we hartelijk ontvangen door eerst Froukje en later komt Boer Teun (BT zoals hij zelf ook grapt) aan op een fantastische oude tractor. En zo gepassioneerd vertellen beiden over het ontstaan van hun bedrijf, de inzet in hun eigen branche & regio om bekendheid te generen van hun werkzaamheden en het belang daarvan. En over de nieuwe generatie (hun zonen) die ook meehelpen om een nieuwe, kortere productieketen te organiseren. Dus minder schakels en bijna direct hun oogsten leveren aan restaurants in de buurt. Na een heerlijke koffie in de tuin en rondleiding over hun bedrijf vervolgen we onze weg weer. Dit ga ik vaker doen. Stoppen bij lokale ondernemers. Zo leerzaam. Zo gezellig.


It’s a wrap!

Wad een gebied ;) Was al fan van de eilanden maar dit gebied van het Waddengebied, is zo interessant. En zeker ook tof om dit dus als roadtrip te doen. Elk provincie met haar eigen karakter en dat zie en proef je terug in natuur, lokaal ondernemerschap en in de horeca. Maar alle provincies verbonden met de Wadden en die connectie voel je overal. Echt een uniek ‘stukje’ Nederland dat nooit gaat vervelen. I’ll be back!

En ik ben ook weer snel bij je terug met een nieuwe blog. Er komen mooie nieuwe avonturen en blik ook nog terug op eerdere avonturen.

See ya!